Bahçe Gezintisi

Güneşli günleri kaçırmıyor, güzelliklerinden faydalanıyoruz;

1. Kan Basıncı

Güneş ışınlarının kan basıncını düşürücü bir etkisi vardır. Cildiniz ultraviyole ışınlara maruz kaldığında nitrik oksit isimli bir bileşiği salar. Bu bileşikte kan basıncını düşürür. Edinburg Üniversitesi dermatolojistlerinin yaptığı bir araştırmaya göre 34 gönüllü için bir kan basıncı testi yapıldı. Bir sezon boyunca denekler ultraviyole ışın demeti ve ısı lambalarına maruz bırakıldı. Diğer bir sezonda da ultraviyole ışınlar kaldırılarak sadece ısı lambaları aktif olarak kullanıldı. Sonuç olarak ultraviyole ve ısı lambaları ile maruz bırakılan dönemde, kişilerin kan basınçlarının daha düşük seviyelerde dolaştığı ortaya çıktı. Her 2 sezon için de D vitamini takviyesi yapıldı. Sonuç olarak kan basıncınızı daha düşük tutmak için güneş ışınlarına özellikle de ultraviyole ışınlara maruz kalmanız gerekmektedir.

2. D Vitamini Kaynağı

Güneş ışınlarının en kayda değer özelliklerinden biri de vücudunuzun gelişmesi için ihtiyaç duyulan D vitaminini sağlayacak harika bir kaynak olmasıdır. 1000 farklı gen için yapılan araştırmada, vücuttaki her dokunun kontrolünü sağlamak, D3 vitamini düzeniyle alakalıdır. D vitaminin diğer bir görevi de maruz kalınan ultraviyole güneş ışınlarının radyasyon yayan etkilerinden korunmak için vücudun tepki vermesini sağlamaktır. D vitamininin bu etkisi ise yüzde 10 kadardır. Ayrıca D vitamini kemik gelişiminde, hastalıkları önlemede (göğüs ve kolon kanseri), depresyon ve sezonsal düzensizlikleri gidermede oldukça etkili bir göreve sahiptir. D vitaminin bir diğer görevi de beyin fonksiyonlarını ayakta tutmaktır.

3. Bağışıklık Sistemi

Güneş ışınlarına maruz kalmak, bağışıklık sisteminizi güçlendirecektir. Bunu yaparken de bağışıklık sisteminizde aşırı hareketli olan işlevleri bastıracaktır. Bu da güneş ışınlarının sedef hastalığı gibi oto-bağışıklık hastalıklarının tedavisinde niçin kullanıldığını açıklamaktadır. Ve ayrıca güneş ışınlarına maruz kalındığında, vücuttaki beyaz kan hücrelerinin sayısı artar. Beyaz kan hücreleri de hastalıklarla savaşmada kilit bir rol üstlenmekte ve enfeksiyon tipli hastalıklar ile savaşmaktadır. Sonuç olarak güneş ışınlarının, bağışıklık sisteminizi güçlendirmekteki önemini açık bir şekilde anlamış bulunmaktayız.

4. Cilt Rahatsızlıkları

Güneş ışınları başta akne, sedef hastalığı, egzama, sarılık ve diğer mantar hastalıkları olmak üzere cilt hastalıklarından korur. Güneş ışınlarının cilt hastalıkları üzerinde olan etkisini görmek için yapılan bir araştırmaya göre 4 hafta boyunca dışarıda düzenli olarak güneş banyosuna maruz bırakılan bir kişinin, sedef hastalığı oluşma riskinin yüzde 84 seviyesinde azaldığı tespit edilmiştir. Güneş banyosunun terapi etkisi bulunmaktadır. Güneş ışınları cilt düzensizliklerini tedavi etmede kullanılır. Ancak bu tedaviler güneşin ultraviyole radyasyon içeren negatif yan etkilerinden korunmak için ve ayrıca diğer risklerden de korunmak için bilinçli bir kişinin gözetimi ve raporları doğrultusunda yapılmalıdır. Böylece güneşin faydalarından, herhangi bir yan etkiye uğramaksızın faydalanabilme imkanı bulabilirsiniz.

5. Alzheimer

Klinik araştırmalara göre güneş ışınlarının alzheimer hastalığını azaltıcı etkileri bulunmaktadır. Bir araştırmada alzheimer hastalarının sabah 9’dan akşam 6’ya kadar güneş ışınlarına maruz kalması sağlanmıştır. Devamında ise gece karanlığında kalan kişilerin mental testlerinde gelişme ve alzheimer hastalığının etkilerinin azaldığı görülmüştür. Ayrıca alzheimer hastaları test amacı ile parlak bir ışığa maruz bırakılmışlardır. Sonuç olarak depresyon semptomlarında azalma, gece vakitlerinde uyanıklığın artması gibi etkiler görülmüştür. Ayrıca test edilen kişilerin vücut ritimlerinin düzene girdiği de tespit edilmiştir.

6. Kanser

D vitamini eksikliğinde başta kolon ve göğüs kanseri olmak üzere pek çok çeşitli kanser meydana gelebilir. Ancak yeterli besinlerin alınması ve güneş ışınlarına yeterince maruz kalınıp, D vitamini alındığında göğüs kanserinin önlenebildiği ortaya çıkmıştır. Yeterli D vitaminin alınması üzerine pek çok araştırma yapılmıştır ve çoğu kanser riskinde büyük oranlarda azalma meydana gelmiştir. D vitamini takviyesinde herhangi bir kanser riskinin azaltılma oranı yüzde 60 seviyelerindedir. Bu durum da D vitamini alımının ve güneş ışınlarına maruz kalmanın kanser riskini düşürdüğü hipotezini doğrulamaktadır.

7. Uyku

Güneş ışınları uyku kalitesini arttırıcı etkiler yapar. Gözleriniz güneş ışınlarına maruz kaldığında, beyne bir mesaj gönderilir. Bu mesaj sonucu beyin melatonin salgısını arttırır. Melatonin de uyku getirici bir hormondur. Daha uzun süre uyumanızı ve uykunuzun daha kaliteli olmasını sağlar. Melatoninin asıl görevi ise dinlendirici bir hormon olmasıdır. Uyku sırasında tüm yorgunluğun atılarak vücudun yenilenmesini sağlar. Ancak gece saat 12 ile 3 saatleri arasında daha çok salgılanır. Bu yüzden dinlenme açısından en çok salgılandığı saatlerde uyumak daha önemlidir. Böylece güneş ışınlarına kaldığınızda melatonin salgısı arttırılır ve uyku sırasında vücudunuz dinlenerek, sabah uyandığınızda dinç bir şekilde uyanabilirsiniz.

Kaynak: https://evdesifa.com/gunesin-faydalari-nelerdir/